30 min.

časová náročnost

Budete potřebovat:

Vegan Rybí omáčka
55 g palmového cukru (může být i hnědý, ale dejte ho míň má větší sladkost)
1 lžička chilli vloček
1 lžička nasekaného česneku
180 ml vroucí vody
2 lžíce limety
1 ½ lžičky soli

 

Papájový salát
200 g zelené papaye
2x menší mrkev
½  papričky bird eye
1 ks česneku
2 lžičky tamarindu
2 vrchovaté lžičky palmového cukru (nebo hnědého cukru)
1,5 lžíce vegan nerybí omáčky
4ks mini rajčátek
půl limetky 
6 ks zelených fazolek
pražené arašídy 2 lžíce
⅓ lžičky soli

Papájový salát, lahodný, křupavý, kyselý, sladký, slaný a pikantní. Miluji když se všechny tyto chutě spojí dohromady v jednom jídle. Možná proto byl papájový salát naše nejoblíbenější jídlo při cestách po Thajsku. Věřím, že si jej zamilujete i Vy.

Vegan rybí omáčka:
Všechny ingredience kromě limety vložíme do misky nebo sklenice a zalijeme vroucí vodou, poté přidáme limetu

Salát:
Pomocí julienne škrabky nebo nože nakrájíme papáju a mrkev na proužky a dáme do větší misky. Oloupeme česnek, rajčata přepůlíme. Limetu nakrájíme i s kůrou na menší kousky, Fazolky přepůlíme

Do velkého hmoždíře vhodíme česnek, chilli, limety, cukr a potlučeme. přidáme rajčata, nerybí omáčku a znovu všechny ingredience potlučeme.

Směs z hmoždíře nalijeme do misky za papayou a pomocí tlouku hmoždíře a lžíce všechny suroviny promícháme. Papájový salát necháme pár minut odležet, všechny ingredience se krásně propojí. 

TIP : Zelená papája se obtížněji schání, místo ní lze použít i kedluben. Pokud ale na zelenou papáju někdy někde narazíte, určitě si ji pořiďte a vyzkoušejte. Nejde jen o její chuť, ale hlavně o její strukturu. Je krásně pevná a křupavá , nepouští příliš mnoho vody a to je oproti kedlubně hlavní rozdíl. 

Dávejte si ale pozor při jejím zpracování. Papája v sobě ukrývá hořká semínka – i okolí semínek je hořké.

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *